7. května 2018

#SnězTuŽábu: Rozmlátíme kredenc!

www.sneztuzabu.cz
Sněz tu žábu, 4. ročník festivalu francouzského divadla

Již nějakou tu dobu (máte-li správně olajkováno) plní vaše facebookové zdi nespočet informací, článků, obrázků, gifů, videí a všeho možného. A vše ladí s růžovou. Čtvrtý ročník festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu / Mange ta grenouille je tady! Od čtvrtka do neděle budeme mít další příležitost k setkávání se a poznávání současné frankofonní kultury - dramatiky pak především. Letošní ročník je doslova natřískaný, čtěte proto dál, co nás-vás čeká a hlavně neváhejte a přijďte spolu s námi zahájit festival tím, že roztřískáme jednu starožitnou kredenc.

Letošní "před-jubilejní" ročník festivalu nabízí pestrou podívanou plnou (nejen) současných témat a my budeme opět u toho. Navíc tentokrát hned na několika zpravodajských frontách. Již potřetí se můžete těšit na festivalový magazín LE TISK (se staronovou redakcí), který bude v tištěné podobě ve Studiu ALTA a každý večer se také objeví elektronicky na stránkách festivalu. Jaké vychytávky, které budou korespondovat s vymakaným vizuálem, pro něj chystáme a co všechno v něm najdete, se již brzy dočtete v úvodním slově prvního čísla. To vyjde druhý festivalový den, tedy 11. května. Zde na blogu se naši kolegové (v rámci Kritického semináře, z něhož pravidelně publikujeme různé cykly) podělí o speciální festivalový seriál, který podobně jako LE TISK bude reflektovat veškeré českofrancouzské i francouzskočeské dění. To už je pořádná nálož textů z jednoho festivalu. A aby toho nebylo málo, výběr několika textů přihodíme i na web Divadelních novin, kde později v tištěné verzi vyjdou ještě další, řekněme, bonusové materiály. Mezi nimi například reportáž celého festivalu. Všechna tři zpravodajství: LE TISK - Divědové na blogu - Divadelní noviny budou společně proklíčována a budou se, jak doufám(e), náramně doplňovat. Nicméně, i přes veškeré naše snahy o zprostředkování, vám nic nenahradí vlastní návštěvu a účast...

Takže, potkáme se?



Následující text byl převzat z tiskové zprávy festivalu...

Na festival Sněz tu žábu druhý květnový víkend přijede do Prahy téměř desítka zajímavých osobností současného francouzského divadla. Režisér Pierre Meunier přiveze oceňovanou inscenaci Kredenc naživo, své poprvé v češtině uvedené hry osobně doprovodí třeba uznávaný divadelní pedagog, dramatik a autor textu Dobrodružství Aurena, malého sériového vraha Joseph Danan nebo vnučka spisovatele Jana Čepa Laureline Le Bris-Cep.

„Festival už v Praze za tři roky představil čtyři desítky francouzských umělců a inicioval překlady dvaceti dramatických textů,“ říká ředitelka festivalu Natálie Preslová. Na čtvrtém ročníku, který proběhne od 10. do 13. května 2018 v holešovickém Studiu ALTA, čeští režiséři představí v podobě scénických skic hry dalších pěti dramatiků. Ti budou uvedení osobně přítomni a zúčastní se i dalších částí programu, jako jsou autorský workshop nebo diskuze na téma Textoterapie. Výjimečné propojení s českou kulturou čeká právě Laureline Le Bris-Cep, která se do Prahy podívá teprve podruhé v životě. „Hodně se mě to dotýká, protože letos to bude právě 70 let od chvíle, kdy Jan Čep ilegálně překročil hranice. Cítím hlubokou symboliku v tom, že se můžu zúčastnit zrovna francouzsko-českého autorského festivalu,“ uvedla sedmadvacetiletá herečka a dramatička. Její prvotinu Všichni živí, kterou uvedlo pařížské Théâtre Ouvert na prestižním festivalu Zoom, převede do scénické skici jako režisér i herec David Prachař.

„Hlavním cílem festivalu Sněz tu žábu vždycky bylo sbližování české a francouzské kultury a podpora spolupráce českých a francouzských umělců,“ říká Natálie Preslová, kterou těší i vzrůstající zájem českých divadel. „Současné francouzské hry, které jsme představili na festivalu, uvádí aktuálně třeba Divadlo v Dlouhé nebo brněnské Divadlo Polárka,“ dodává. Vedle hostující francouzské inscenace Kredenc naživo a pěti scénických skic her, které organizátoři vybrali na základě otevřené výzvy frankofonním dramatikům, se ve Studiu ALTA představí s unikátní zvukovou instalací Mixtape, koncertem a dvěma DJ sety hudebník Joe Cave, nebo dvě výtvarnice, které před diváky svedou ilustrátorský souboj na obřím plátně.

Všechna představení i akce v rámci festivalu jsou s českými či francouzskými titulky nebo simultánně tlumočené a jsou tak přístupné v obou jazycích. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.