22. dubna 2018

#DÍTĚ: Trojka za námi a Cena Dítko

https://www.divadlovdlouhe.cz/repertoar/festivaly/dite-v-dlouhe-2018/
20. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé

Čtyři dny v Divadle v Dlouhé a osm inscenací - to byl letošní jubilejní 20. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé, Dítě v Dlouhé 2018. Děkujeme všem divadlům a souborům a především Divadlu v Dlouhé, že jsme mohli být již potřetí součástí s naším zpravodajem. Zvláštní poděkování si také zaslouží staronové složení čistě dámské redakce - Nicol Škvarová, Eliška Seveldová, Barbora Schneiderová a Veronika Holečková, kterým se podařilo zachránit šéfredaktora (a obejít se bez něj!), jenž vydávání textů brzdil, neboť má hlavu v generálkovém týdnu ve svém divadle. Naším tradičním resumé článkem se s festivalem loučíme - hledejte zde všechna odkazovátka, naše texty v rámci zpravodaje a také a především vyhlášení naší studentsky-odborné Ceny Dítko.

ODKAZOVÁTKA:

FESTIVAL DÍTĚ V DLOUHÉ 2018 / Divědovský zpravodaj #DÍTĚ:
(kompletní zpravodajství, řazeno dle autorů, dále chronologicky) 

CENA VOJTY ŠÁLKA A CENA DÍTKO:

Letošní diváckou Cenu Vojty Šálka si odneslo Malé divadlo z Českých Budějovic za inscenaci Bruncvík aneb Jak lev do znaku přišel. Naše odborně-studentská CENA DÍTKO, kterou jsme poprvé udělili též Malému divadlu za jejich Filmmakery (2016) a podruhé brněnské Polárce (2017), která si nás získala svou inscenací Bratři Lví srdce, putuje letos hned do dvou divadel - mosteckého Divadla rozmanitostí a hradeckého Divadla DRAK. Všem moc gratulujeme a níže si můžete přečíst naše odůvodnění, které za redakci sepsala Nicol Škvarová.

-- Z DÍTKA SE STALI SOUROZENCI --
Letošní festival Dítě v Dlouhé představil malým divákům skutečně rozmanité inscenace, od činohry po loutkárnu, od klasického zpracování po alternu. Představil jim také dvě mimořádně kvalitní inscenace divadelní sezóny 2017/2018. Obě tyto inscenace jsou svými kvalitami natolik „vyrovnané“, že jsme se rozhodli udělit tedy Cenu Dítko dvakrát. A to inscenaci Jiřího Ondry „Pozor, děti, přijela k nám pouť!“ z mosteckého Divadla rozmanitostí – a inscenaci tandemu Jakub Vašíček-Tomáš Jarkovský „Bílý tesák“ z hradeckého Divadla DRAK.

Obě inscenace jsou opřené o pečlivou a důkladnou dramaturgii, jasně motivované situace, srozumitelně strukturovaný děj tak, aby jeho hlavní myšlenka dorazila k dětskému divákovi ucelená. Obě inscenace výrazně pracují se scénografií, která je významotvorná a symbolická. Inscenace Pozor, děti, přijela k nám pouť! provádí děti něčím, co se jich bytostně týká, co dobře znají a dovádí je až ke katarzi. Bílý tesák zase přivádí diváky na kraj vlastní animozity a lidskosti a skrze hlavního hrdinu je nechává odžít si silný příběh. Obě inscenace vynikajícím způsobem pracují s atmosférou situací, která přímo určuje a ovlivňuje jejich vyznění, jejich smysl. Tvůrci obou inscenací ani v nejmenším nevodí děti za ručičku a nehladí je po vláskách. Naopak, jednají s nimi velmi upřímně a tím dětského diváka strhnou a zaujmou mnohem více než laciným podbízením.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.