4. července 2017

#Sobotka2017: Hry a četba na ČRo

www.sramkovasobotka.cz
Šrámkova Sobotka - 61. ročník festivalu jazyka, řeči a literatury

Hry a četba na ČRo Vltava


Text otištěn ve čtvrtém čísle soboteckého zpravodaje RAPORT!
Užit sportovní žargon, zvolený pro dané číslo (RAPORT - SPORT).


ROZHLAS, KTERÝ MÁ KOULE

DUŠAN:
A jsme zpět na soboteckém hřišti, kde vítáme všechny věrné fanoušky.
LIBOR:
Ať už ty zde přítomné nebo i vás, zaryté sporťáky doma u televizních či rádiových přijímačů.
DUŠAN:
Přesně tak, Libore. Já jen dodám, že vysíláme živě a exkluzivně, do všech gaučů světa.
LIBOR:
Tak určitě, Dušane, a především fanoušci zde na tribunách to mají živě, jestli mi rozumíš…
DUŠAN:
Teď jsi mě dostal, Libore, to je fór… Ale pojďme se podívat na hřiště.



LIBOR:
Zdá se, že vykopávat celou hru dnes bude hráčka s číslem 4, Eva Marková.
DUŠAN:
Symbolickou nahrávku přijme hráč s náhodně vylosovaným číslem 21, Aleš Vrzák. To je skutečně silný spoluhráč, nemyslíš, Libore? Navíc hraje na postu šéfrežiséra.
LIBOR:
Já myslím, Dušane, že organizátorka zdejších zápasů se jistě nenechá snadno vyoutovat.
DUŠAN:
A je to tady… Marková vykopává. Naznačuje, oč půjde, a pak míč posílá placírkou Vrzákovi.
LIBOR:
Vrzák udělá kličku a otiskne na balón značku svých kopaček – ČRo. Zatímco Marková zpracovává tuhle čitelnou ránu, snaží se ji Vrzák zastrašit promyšlenou taktikou.
DUŠAN:
Ale pozor, pozor (!), dav se zvedá z tribuny a Marková zakopává míč pryč z famfrpálového hřiště… A sudí rozhoduje, že… Je vše v pořádku. Zatím bez trestu.
LIBOR:
Než oba dojdou za plot pro mičudu, pustíme si záznam hry, jak my komentátoři říkáme: rýplej. Stadion Český rozhlas Vltava hostoval utkání týmu skoro-začátečníků AC METAL (tvůrci) s týmem ostřílených veteránů a zkušených střelců – FC KLASIKA (posluchači).
DUŠAN:
Lépe bych to neřekl, Libore. A nyní prosíme naši sporťáckou režii o záznam…



Český rozhlas s důvtipně ostřílenými rozhlasátory Standou „Slávkem“ Brožem a Zdeňkem Chalupským má vysílat přímý přenos velkolepého koncertu z Lomnice nad Popelkou, a to hned do několika zemí. Hlavní trenéři: Pýcha a Rudiš. Trenérská asistence: Vrzák a Novotná. Hráče Františka Jiránka (s podporou Myslivečkova kvarteta), hraběte Morzina a Vivaldiho snad netřeba představovat. To by byl gól do vlastní branky. Na střídačce připraven Mizera a Jiránek nejmladší s vlastním (hudebním) týmem. Událost má představit Čtyři roční období, včetně nově složeného – Podletí. Podletí, tedy páté období, rovná se období babímu, tedy době s posledními dozvuky léta. Mistrák světové úrovně, za žádnou cenu nelze prohrát. Celý zápas, s neočekávanou a zaskakující sestavou, probíhá dle předem dohodnuté taktiky. Bohužel srdíčko nestačilo a závěr hry tak nedojde naproti tomu potřebnému štěstíčku…

Podletí je výtečná rozhlasová inscenace, která si tak trochu střílí z rozhlasových moderátorů, leckdy to totiž nemají lehké (exteriéry, nevyzpytatelní respondenti, deformace vlastními klišé). Základ má ve zcela reálných faktech, která nejsou nezajímavá. Alespoň pro místní a blízkookolní hooligans. Podletí je výtečná rozhlasová inscenace, která se nebojí přinést na stanici, jakou je Vltava, žánr metalu. Naplno. Rozhlas, jaký může přilákat mladé a může „omladit“ ty starší. Rozhlas s koulema.



LIBOR:
A jsme zpět v našem živém studiu.
DUŠAN:
Nemůžu najít elektronickou tužku, Libore. Že on ji Míra zas odnesl domů? Ale řekni mi spíš, jak jsou na tom Marková s Vrzákem?
LIBOR:
Ti – mezi tvým hledáním – stačili náš camrál píchnout, a tak se teď na lavičce baví o taktikách a plánech. Od Vrzákova mužstva bylo možná poněkud troufalé vypustit na tradiční vltavský stadion právě metal. Svou odvážnou taktiku nazývá „drama loci“ a prý ji použil už potřetí.
DUŠAN:
V čem tahle nebojácná taktika spočívá, Libore?
LIBOR:
Je to složitý sportovní slang, Dušane, na ten nemáme dost poločasů. Ale ve zkratce jde o to, jak (ne)vědomě mystifikovat fandy hostujících měst a jakým způsobem se celá hra proměňuje při hře uvnitř, tedy v hale, a při hře na živém hřišti. A kde se nakonec hraje, potažmo trénuje.
DUŠAN:
Jak to myslíš, mystifikovat? Jde o klamání soupeře? Doping? To snad ne, Libore?!
LIBOR:
Dušane, nenech se – stejně jako naši sportovní komentátoři – zmást. Jde o technické podmínky pro mančaft, tedy harmonogram stadionů. Vrzák přiznal, že se nejprve mělo hrát přímo tady v Sobotce, poté že se chtěli přesunout do blízké Lomnice nad Popelkou a nakonec se spokojili se štací Trojského zámku.
DUŠAN:
V tom aby se opilej vodní pólař vyznal!
LIBOR:
Ale o tom až příště, Dušane. Zrovna tady dostávám do ucha signál a přetékáme…
DUŠAN:
Do basketbalu, Libore?
LIBOR:
Ne ne, dnes je to ženský vodní kriket…
DUŠAN:
Miluju avantgardní sporty.
LIBOR:
Tak my se s vámi, vážení a milí sportovní příznivci, loučíme a příště zase…
DUŠAN:
… na slyšenou v našem Šrámkově sportovněsoboteckém studiu, pro znalé – ŠStudiu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.