29. března 2017

#DÍTĚ: Lékařem proti své vůli

http://www.divadlovdlouhe.cz/repertoar/festivaly/dite-v-dlouhe-2017/
Dítě v Dlouhé, 19. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé

Divadlo Alfa, Plzeň
režie: Tomáš Dvořák

První večerní inscenace festivalu Dítě v Dlouhé Lékařem proti své vůli Divadla Alfa z Plzně se pokouší oslavovat dílo francouzského klasika Moliéra pomocí loutek a prvků komedie dell‘arte. Bohužel však zůstává jen u pokusu, a to ještě ne příliš zdařilého.

„Bláznivá komedie“, jak se píše v anotaci inscenace, sleduje poměrně banální, ale Moliérovsky a dell‘artovsky typický příběh lenocha a ochlasty Sganarella, který je okolnostmi (a dvěma holemi) přinucen stát se lékařem v rodině boháče Geronta. Příběh, který v sobě nemá žádnou příliš nosnou myšlenku, přímo vyzývá k sice prvoplánové, ale často vždy poměrně úspěšné situační komice, neboť jsou zde bitky, honičky, převleky i veřejná poprava. Inscenátoři se ale rozhodli vést svou inscenaci jiným směrem - připojit živou hudbu (kapelu tvořili především sami herci) a proložit děj písničkami. Hudba byla sice příjemným rozptýlením, ale samotné písničky děj nikam neposouvaly a jen komentovaly již tak dostatečně jasnou a zjevnou situaci.

Lékařem proti své vůli. // zdroj: webové stránky divadla

Dalším důležitým prvkem bylo použití loutek a stínohry. Jedna postava byla hrána hercem i loutkou, což tvořilo velmi pěkný efekt přiblížení situace – když postava přešla z loutky v živého herce, celou situaci jsme si mohli prohlédnout jako pod lupou. To je sice dobrý nápad, ne však pro tuto inscenaci. Loutky a stejně tak již výše zmiňované písničky totiž inscenaci sebraly její potenciální živost a živelnost. Uzemnily ji v totální nehybnosti, protože veškeré bitky a honičky probíhaly v loutkové podobě. Inscenátoři tím tedy připravili inscenaci o její humor, protože ten rozhodně v tomto textu neleží ve slovech.

Inscenace Lékařem proti své vůli se sice hemží nápady, které ale nejsou podpořeny myšlenkou ani textem (prostě s ním nejdou). Dle mého názoru to je také základní důvod, proč to není vtipné, ač by mohlo. Dovolím si ještě osobní poznámku pod čarou. Myslím, že nejsem příliš prudérní, ale některé scény mi přišly až oplzlé. Narážky na sex mi fakt nevadí, pokud mají alespoň trochu smysl, ale zde mi přišly jen jako prostředek, jak na první dobrou zaujmout puberťáky (inscenace je psaná pro 12+).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.