11. ledna 2017

#3NÁCT: Keira Knightley v každé z nás

http://www.divadlovdlouhe.cz/repertoar/festivaly/festival-13-8-rocnik-2017/
8. ročník divadelní přehlídky nejen pro teenagery

Divadlo v Dlouhé, Praha
Jan Bílý: Dating v osmi
námět, režie, choreografie: Adéla Laštovková Stodolová

Žena + Muž. Matka, „Keira Knightley“, cynička. Seladon, kluk, nabíječ. Večeře, sex, počítání hvězd. Co přesně vidíme jako ideální rande a kdo všechno ho s námi absolvuje, aniž bychom chtěli? Mnoho typicky atypických scénářů nám nabízí inscenace Dating v osmi režisérky a choreografky Adély Laštovkové Stodolové, která měla premiéru v rámci Festivalu 13+ v Divadle v Dlouhé.

„Bridget Jones“ a „Mark Darcy“ (chápejme obyčejná Žena a Muž) se chystají na rande. Oba už za sebou mají docela pestrý a zjevně ne úplně uspokojivý, alespoň co se vztahů týče, život a stále se snaží najít toho pravého. On ženu, jež by mu byla dobrou milenkou, matkou i ženou v nesnázích, kterou by mohl ochraňovat. Ona muže, který by ji finančně zabezpečil, byl otcem jejích dětí a současně uspokojil její romantické srdce. V tu chvíli však přichází problém - kterou ze svých nesčetných společenských rolí nechat vyplavat na povrch a kterou v sobě raději potlačit, abychom se zalíbili kýžené polovičce. Kdy je správný čas ukázat naše pravé já? Laštovková Stodolová užívá ke ztvárnění jednotlivých typů, které v sobě jeden muž a jedna žena mohou nést, čtyř herců a čtyř hereček.

Každý z nich pak zastává jednu životní roli. Tento inscenační prvek v sobě nese velký potenciál pro mimické a pohybové ztvárnění situací. Od těch však režisérka ve druhé části inscenace upouští a soustředí se pouze již na opakování dříve nastolených pohybových znaků, charakterizujících jednotlivé společenské role Muže a Ženy. Celá inscenace však působí mimořádně lehce, živě a půvabně. „Mark“ a „Bridget“ jsou oba složení z tradičních klišé a stereotypů, které velmi nepříznivě pro postavy, ale za to velmi vtipně pro diváka, ovlivňují jejich rande. Sami jsou si však vědomi svého trapného počínání a ve chvíli, kdy už je to neúnosné, řeknou: A dost! Tímto aktem by mohla dvojice dospět ke kýženému happyendu, ale přichází pokračování. Hádka po přeslazeně romantickém počítání hvězd, které se překlene v milostný akt, dovede dvojici do lehce zbytečného, cynického a otevřeného konce.

Inscenace Dating v osmi nastolující zdánlivě jednoduchou situaci, která představuje obyčejného Muže a Ženu, jež si spolu vyrazí na první rande, otevírá závažnou otázku. Co všechno si bereme s sebou na rande a kterou ze svých stránek potenciálnímu partnerovi ukážeme jako první a naopak kterou necháme v pozadí? Téma režisérka pojala s nadsázkou, avšak nutno podotknout, že primární cílovou skupinou není náctiletý divák 13+, pro kterého je festival určen. Není však vyloučeno, že se i tato věková skupina může pobavit. Ovšem jistě zcela jiným způsobem, než dospělý, pro kterého jsou situace aktuálnější a jistě díky vlastním zkušenostem, bližší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.