30. července 2016

#JH2016: Víc než řachanda

http://www.nipos-mk.cz/?cat=40
86. Jiráskův Hronov, festival amatérského divadla

DS Ty-já-tr/HROBESO, Praha - R. Hawdon: Dokonalá svatba
režie: Milan Schejbal, j.h.

Zabrouzdáte-li naším archivem, můžete se dopátrat textu Šíleně dlouhý (ne)humor, který pojednává o jednom z posledních představení loňského Jiráskova Hronova. Ve své reflexi na úpravu Neilsonových Lhářů od ŠAMU Štítina jsem se rozohnil, jak špatné to bylo. Zmiňoval jsem také, jak náročná – nejen po herecké stránce – může být bulvární (a jí podobné) komedie pro amatérský soubor. Letos jsem si však spravil chuť, protože sem pražský Ty-já-tr/HROBESO Luďka Horkého (tento rok na JH také s Poručíkem z Inishmoru) přivezl zběsilou situační komedii Robina Hawdona Dokonalá svatba v režii Milana Schejbala.

Bill se má ženit. Jenže slavil svobodu a trochu se to zvrtlo. Trochu víc. V bláznivém, panickém a bezprostředním jednání postav je potřeba vytvořit chaos a tradiční síť domněnek a nedorozuměnek a dokonalá svatba může začít. Kdo s kým spal a proč pobíhá svědek s nožem na krájení dortů po celém hotelu? Kdo je Judy a kdo July? Co se tady vlastně děje? Kocovina, nebo krásný sen? Existuje osudová láska na první pohled? Hawdonův výborný text je co do struktury řemeslný, pečlivě pointovaný a je třeba s ním velmi obezřetně nakládat. Režijně-dramaturgicko-herecká preciznost (neopomíjení detailů, správné pochopení dílčích situací a motivací postav, aj.) dodává hrobesácké svatební zběsilosti ten správný šmrnc. Šmrnc, který těmhle komediím sluší a pro který se píšou.

Pokud režisér všem složkám a součástkám (od temporytmu přes gag až po timing) tohoto typu komedie rozumí, má pro ně cit a umí to předat talentovanému a sehranému souboru, není divu, že se řachanda podaří. A zaplesá si jak divák nenáročný, tak i divák náročnější. Hrobeso zručně dokazuje, že přistupuje-li se k žánru a předloze tak, jak má, a nejsou-li využívány pouze jako něco, co „vždycky“ pobaví, lze vytvořit opravdu kvalitní (echt divadelní) komedii. Která by hravě strčila do kapsy většinu z těch mediálně a na eskalátorech v metru propagovaných zábaviček s předními hvězdami nejpřednějšího českého šoubyznysu a komicky komediálního nebe.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.