12. dubna 2016

#BESTIÁŘ: Brno v Praze. Smích v Arše.

https://www.provazek.cz/
Divadlo Husa na provázku: SMĚJÍCÍ SE BESTIE

Mnoho Vám dlužíme, mnoho jsme Vám (i sobě!) slíbili. Na to však není čas a malé-velké komplikace zdolávají se hůře, než další z festivalů, který budeme reflektovat. Reflexe a postřehy z každého dne Divadla v pohybu X. - Potrhaní smíchem, z pražské Archy, kde řádit bude Brno, Vám budiž první cenou útěchy a zkrácením čekání na věci starší. Čtěte, co nás čeká ve dnech 13.-18. dubna.

Jsou Češi smějící se bestie? Čím to, že naší častou obranou i útočištěm je právě humor? Jaký smysl pro humor je nám blízký? Po inscenačních projektech Sto roků kobry, Perverze v Čechách a Čapek na provázku přináší Divadlo Husa na provázku další mimořádnou inscenační sérii nazvanou Smějící se bestie. V souborném provedení ji soubor uvede v pražské premiéře v rámci přehlídky DIVADLO V POHYBU X: POTRHÁNI SMÍCHEM ve dnech 13. – 18. dubna 2016 v Divadle Archa. Intenzivní program nabídne pražské premiéry inscenací Směšná interpretace a Dvojí proměna v režii Vladimíra Morávka. Doprovodné akce představí mimořádné tvůrce spjaté s českým humorem a satirou.



Páteří festivalu DIVADLO V POHYBU X: POTRHÁNI SMÍCHEM bude premiéra souborného provedení inscenačního projektu Smějící se bestie. Na něm Provázek pracoval tři roky a vyzval k jeho realizaci výkvět české režie. Vedle divadelního režiséra a uměleckého šéfa Divadla Husa na provázku Vladimíra Morávka budou uvedeny inscenace v režii Anny Petrželkové či Jana Antonína Pitínského. „Tento projekt se cíleně zabývá fenomény, které pokládáme za základní zbraň našeho divadla: smíchem, humorem, klaunstvím, komedií, zábavou, ale také nejrůznějšími škleby a všudypřítomným diktátem zábavy, který spoluurčuje atmosféru v dnešní společnosti. Smích jako zbraň - je přitom naší základní tezí“, říká dramaturg přehlídky Miroslav Oščatka.

Souborné uvedení projektu je jedinečnou příležitostí shlédnout průřez aktuální tvorbou Divadla Husa na provázku. Během přehlídky budou postupně uvedeny všechny části cyklu Smějící se bestie - Fidlowačka aneb Kde domov můj, Mein Švejk, Bubiland aneb Kabaret u politické mrtvoly, Myši Natalie Mooshabrové. Pražské premiéry oslaví inscenace v režii Vladimíra Morávka Směšná interpretace a Dvojí proměna.



Festivalový program doplní série tzv. kabinetů. Jedná se o cyklus diskuzí, ve kterých jsme se zaobírali tzv. českým smyslem pro humor. Čím to, že naší častou obranou i útočištěm je právě humor? Jakým způsobem pracují s humorem a s jeho atributy nejznámější divadla a divadelní uskupení?, doplňuje Oščatka. To vše Divadlo Husa na provázku zkoumá společně s řadou hostů, mezi kterými nebudou chybět herci Divadla Járy Cimrmana, Jiří Suchý, Jitka Molavcová, tvůrci komiksu Zelený Raul, členové skupiny Ztohoven, Viliam Klimáček, Radko Pytlík, Richard Hašek, Michal Ženíšek a Jan Antonín Pitínský.

Přehlídka, která se na týden usídlí ve všech prostorách Archy přinese též sérii akcí. Ty připomenou a přiblíží fenomény a další mimořádné tvůrce oblasti českého humoru a satiry. Autoři k hostování přizvali svérázného brněnského street-artového umělce Tima, otevřený divadelně-hudební večer čili improvizační punk slibuje divadelní skupina Vosto5. Program též nabídne autorské čtení Jakuba Koháka z jeho sbírky novinářských kachen a mystifikací, Divadlo Demago aneb improvizace Jiřího Maryšky či setkání se členy aktivistické umělecké skupiny Ztohoven.

- text převzat z tiskové zprávy Divadla Archa

ODKAZOVÁTKA:
Divadlo Archa: Divadlo v pohybu X. - facebookové stránky
Divadlo Husa na provázku - webové stránky
Divadlo Husa na provázku - facebookové stránky
SMĚJÍCÍ SE BESTIE v Praze - facebooková událost (hlavní)
SMĚJÍCÍ SE BESTIE v Praze - facebooková událost (doprovodná)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.