5. března 2016

#SnězTuŽábu

www.sneztuzabu.cz 
Sněz tu žábu, 2. ročník festivalu francouzského divadla

Žabí stehýnka podruhé aneb Z tiskové zprávy festivalu Sněz tu žábu!
Druhý ročník v Česku ojedinělého festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu letos proběhne v experimentálním prostoru NOD. Festival francouzského divadla „Sněz tu žábu“ se poprvé představil loni v březnu v prostorách vinohradské Venuše ve Švehlovce. Letošní druhý ročník zůstává věrný březnu, čtyřdenní program se ale tentokrát odehraje v experimentálním prostoru NOD v termínu 12.-15.3. Tato změna přináší možnost unikátních doprovodných akcí různých žánrů ve formě tzv. Off prostoru. Diváci tedy nemusí být jen návštěvníky večerních představení, ale skutečně pocítit festivalovou atmosféru po celé čtyři dny. 

Vizí festivalu je prezentace francouzského divadla, jím inspirované české tvorby a vzájemného vlivu české a francouzské současné scény. Hlavní program nabízí inscenace, scénické skicy a diskuze s autory. Jedním z letošních největších lákadel je hostující francouzská inscenace Lišejman scénáristy a režiséra v jedné osobě, Frédérica Sonntaga. Své inscenace představil na nesčetně divadelních festivalech, jeho texty byly přeloženy do čtrnácti jazyků, v mnohých zemích byly také uvedeny. Vizuálně velmi přitažlivá inscenace, která je adaptací komixu Prestige de ĺuniforme autorů Hugues Micol a Loo Hui Phang, který poprvé vyšel v roce 2005, pracuje s motivy mýtů o superhrdinech a principy, jakými s nimi pracuje pop-kultura.



Jednu ze stěžejních dramaturgických linií festivalu bude stejně jako v loňském roce tvořit série scénických črt nových francouzských dramatických texů. „Po skončení prvního ročníku zveřejnila dramaturgická rada festivalu výzvu určenou frankofonním dramatikům. Oslovili jsme autory, jejichž alespoň jeden text byl již uveden na francouzské divadelní scéně. Obdrželi jsme kolem 150 textů, ze kterých dramaturgická rada vybrala čtyři, které budou přímo pro festival přeloženy a uvedeny českými tvůrci jako scénické črty, bude se jednat o české premiéry,“ uvádí Natálie Preslová, ředitelka festivalu. K vidění budou Nehybní (Les Immobiles) v režii Lindy Duškové, Život bez spánku (Une vie sans dormir) v režii Martina Kukučky (SKUTR), Belgická Rybka Ondřeje Mataje, Les ve mně (Forêt intérieur) Marka Němce, Sněz mě (Mange moi) v režii Petra Haška a IDovská Karkulka (Petit chaperon Uf) Janka Lesáka.



Tento rok přináší hlavní novinku v podobě zmíněného Off prostoru, který bude po celé festivalové dny otevřen všem zájemcům zdarma. Kromě večerního divadelního programu si tak diváci mohou zkrátit celodenní čekání na kulturu doprovodnými projekcemi, workshopy či scénickými čteními textů podobně kontinuálně, jako je tomu na letních festivalech.

A Divědové u této velké události samozřejmě nesmí chybět. Druhý ročník nabídne již tištěný festivalový zpravodaj (celkem pět čísel), který jsme doslova a do písmene obsadili a tak budou veškeré dění opět reflektovat především studenti Divadelní vědy FF UK. Těšit se můžete na reflexe scénických črt, rozhovory, glosy a články, které se budou zabývat nabitým OFF programem. Kompletní zpravodaj vyjde v elektronické podobě po skončení festivalu, ale abyste nebyli ochuzeni, zde na našem blogu se vždy čerstvě objeví reflexe scénických skic, některé rozhovory s osobnostmi a možná i něco dalšího... Tak nám zlomvazkujte, je to čest a výzva! Určitě doražte a potkejte se nejen s námi, ale především s francouzským divadlem! A pokud vás zajímá, jak to vypadalo loni, můžete rozkliknout některou z našich starších reflexí, které byly součástí spuštění a zahajování našeho skromného blogu.
 
CENA GRENOUILLE

ODKAZOVÁTKA:
Sněz tu žábu / Mange ta grenouille - webové stránky
Sněz tu žábu / Mange ta grenouille - facebookové stránky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.