6. prosince 2015

Když slova nejsou potřeba

Mladý soubor BodyVoiceBand představil v prostoru pro nová umění – Jatka78 hudebně taneční kompozici pro herce a živou kapelu s názvem Negativ. Pohybově a hlasově (pěvecky) zdatní činoherci tak navazují na svou předchozí činnost, zejména na doposud nejúspěšnější inscenaci hudebně dramatické skladby Vojna, jež vznikla podle dochovaných textů a partitury E. F. Buriana.

Hlavním stavebním kamenem inscenace Negativ režisérky Jaroslavy Šiktancové a choreografa Martina Packa se stala hudba Bohuslava Martinů. BodyVoiceBand si propůjčila melodie a motivy z tanečních skladeb a jeho Kuchyňskou revue z roku 1927 (která byla původně složena pro jednoaktový jazzový balet choreografky Jarmily Kröschlové), jež zazní v plném znění. Pomyslná taktovka Martinů však nebyla jediným leitmotivem inscenace, soubor se nechal inspirovat také tvorbou českého fotografa Františka Drtikola. Kontrast, který touto hudebně obrazovou kombinací vzniká – prostota fotografovy kompozice, jeho práce se stínem a světlem a oproti tomu dynamika a dravost skladeb – je základním klíčem výstavby inscenace. Tématem, které se spojením zjevuje, je vztah muže a ženy.

(...)



(...)

BodyVoiceBand je soubor, plný energického mládí, s citem pro přesný timing, jenž dává vzniknout nejen pohybovým, ale i výrazovým gagům, které se objeví v rámci jednotlivých tanečních výstupů nebo „zazní“ do ticha. Synchronizace všech užitých složek a výrazových prostředků je chvályhodná a dokazuje nejen hravost, ale i soustředěnost souboru na „řemeslo“, které by jim, jakožto činohercům, nemuselo být právě nejbližší.

(Psáno z premiéry 23. listopadu 2015)

Celá reflexe vyšla na blogu Divadelních novin. Čtěte TADY.

BodyVoiceBandNegativ. (na motivy díla Bohuslava Martinů, režie Jaroslava Šiktancová, dramaturgie Zuzana Burianová, premiéra 23. 11. 2015 na Jatkách78)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.