13. prosince 2015

Chuť zkažené vanilky

Divadlo NaHraně uvedlo v české premiéře monodrama britského dramatika Philipa Ridleyho Vanilková džungle (2013), jež přeložil a režíroval umělecký šéf Šimon Dominik. Roli dospívající dívky Andrey ztvárnila charismatická Diana Toniková, někdejší herečka Západočeského divadla v Chebu a nyní už i bývalá členka souboru Městského divadla Kladno.

Andreino vyprávění začíná vzpomínkou na dětská léta a postupně s ní zprostředkovaně prožíváme životní etapy v rozmezí zhruba od patnácti do devatenácti let. To, zdali v daném věku má být Andrea také herecky interpretována (vypráví tady a teď) nebo se jedná pouze o vypravěčský prostředek (vzpomíná a užívá mluvu s chováním příslušné věkové kategorie) není úplně jasné. Scéna Karla Čapka je jednoduchá, vybavená stolem, židlí a pro situace užitečnými rekvizitami (stolní zrcadlo, šminky, ovoce, brambůrky, stužky…), se kterými Toniková nápaditě pracuje tak, aby oživovaly a podporovaly její monolog. Jednotlivé „vyprávěnky“ rozděluje povětšinou moderní, diskotéková hudba.

(...)

Vanilková džungle je explicitní zpověď dívky, která ovlivněna nešťastnými láskami, značně neidylickým rodinným zázemím a infikována veškerým sexismem kolem začala postupně nenávidět sama sebe, až se propadla na nejhlubší dno. Ztrácí rodinu, jistoty, ztrácí sebe sama. Utápí se v psychedelických obrazech, jež jsou odrazem nejen jejího duševního stavu, ale i života zdevastovaného neblahými událostmi. Život zpočátku sladký a nevinný jako vanilková zmrzlina, později atakující jako kyselá chuť citronu a končící v pomyslné džungli, ze které se vzpomínkou na vůni vanilky lze jen těžko vysvobodit.

(Psáno z premiéry 3. prosince 2015)

Celá reflexe vyšla na blogu Divadelních novin. Čtěte TADY.

DIVADLO NAHRANĚ – Philip Ridley: Vanilková džungle. (režie Šimon Dominik, dramaturgie Ondřej Novák, premiéra 3. 12. 2015 v divadle Kampa)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.