27. října 2015

This is war

Strach. Úzkost. Brutalita. Agrese. Válka. Šílenství. Krev. Svoboda? Demokracie? Národ? To jsou nejdůležitější slova, která mě napadají k nové inscenaci Válka režiséra Jana Friče ve Strašnickém divadle. Jak se dočteme v programu, německý dramatik Rainald Goetz se často vyjadřuje k současnosti, společnosti, kritizuje média a konzum. Jan Frič prostřednictvím jeho trilogie zpodobňuje zdeformovanost systému Evropy i celého lidského pokolení.

(...)

Palčivé téma uprchlíků, islamistů a dalších v současné „svobodné“ a „demokratické“ Evropě vztahují Goetz a Frič k totalitním režimům 20. století. V čem se vlastně liší současnost s demagogií nacistů? A co s tím dělají zástupci členských států EU? Vedou diskusi ve jménu humanitárních zásad, lidských práv a svobod, demokracie a moderního člověka vedou nekonečné debaty plné nafouklých slov, které nic neznamenají, protože lidé, kteří ony debaty vedou, vůbec nerozumí tomu, co se děje. Svůj multikulturalismus demonstrují módním popíjením kávy z plantáží kdesi v neznámých končinách Afriky a podobnými současnými trendy. Do toho přichází malý (český?) obyčejný člověk, který hltá zavádějící informace z médií, z nichž nabývá názoru, že se k nám proudí tisíce uprchlíků a chtějí nás všechny podřezat. Takový člověk nutně opakuje, že jsou všude negři, a že by se měli vyvraždit. A nutně se ptá: Co bude?

(...)



(...)

Porozumět všemu nelze, přesto na vás všechno působí a vyvolává to příslušnou emocionální reakci. Pocity zmatení bezprostředně po představení jsou na místě a předpokládám, že byly záměrem inscenačního týmu. Byl to jednoznačně velmi silný zážitek ve Strašnickém „psychochrámu“.

Celá reflexe vyšla na blogu Divadelních novin. Čtěte TADY.

Divadlo X10 – Rainald Goetz: Válka.(režie Jan Frič, dramaturgie Ondřej Novotný, premiéra 17. 10. 2015 ve Strašnickém divadle)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.