1. srpna 2015

#JiráskůvHronov: Nahovno problém

http://www.nipos-mk.cz/?cat=40
85. Jiráskův Hronov, festival amatérského divadla

OLDstars, Praha - Z. Ferenczová: Vyskočit z kůže 
režie: Tomáš Staněk

Začnu nejprve s tím nejzřejmějším. A to je, že herecké výkony všech protagonistů (jmenovitě K. Kovaříková, M. Haluzová, E. Vocelová a Petr Jeřábek) byly velmi dobré a i přes nějaké drobné nuance uvěřitelné. Inu, předDamácká přípravka a „sklepní angažmá“ se prostě nezapřou. 

Nutno též podotknout, že velký prostor Čapkova sálu nepochybně vzal za své, a i když Oldstáři bojovali a vybojovali, věřím, že v jejich (nebo jiném-podobně-menším) komornějším prostoru má inscenace o to větší sílu. Text slovenské autorky Zuzy Ferenczové vypráví příběh dívky, která se potřebuje zbavit Problému. Problému, který je velký jako největší panelák uprostřed největšího sídliště na světě. Čtyřiaosmdesát dní, to je limit, během kterého je se třeba rozhodnout. Protože jak radí psycholožka: „Rozhodnutí jsou rozhodnutí, protože jsou rozhodnutí.“ Šestnáctiletá dívka je nucena řešit otázku potratu, se kterou jí ve finále nemohou pomoci ani její nejlepší kamarádky Ika a Kika, které mj. tvoří teenagerovsky středoškolský kolorit, budu-li parafrázovat slova Jana Šotkovského z rozboru Problémového clubu. Pomoc jí nakonec nabídne stejně tak bezejmenný chlapec (hlavní hrdinka není pojmenována a dvojice tak může naznačovat jakýsi všeobecný model), se stejně nerůžovým rodinným zázemím. Silný text, plný černého humoru, otevírá zcela aktuální a vážná témata: předčasné těhotenství, ergo předčasné dospívání, problematické vztahy v rodině, otázku života a smrti, nezřízenost (alkohol, cigarety, mluva a další doplňujte dle libosti i nelibosti) teenagerů,... a útočí tak na nejednu generaci.

Inscenace pracuje a skrze různé divadelní prostředky (výběr aktuálních hudebních hitů, práce s odposlechem a vnitřními monology, světlo dopomáhající nejen k určité epizodičnosti-klipovitosti v rámci konkrétního časového úseku - tedy 84 dnů, atd.) kumuluje silné kontrasty. Na pozadí vlastně „bezstarostného“ světa teenagerů, jehož ostrůvky tvoří vtipné glosy, poznámky a hlášky reprodukované „řečí moderní omladiny“, řešíme to, jak se Problému-plodu zbavit, jestli je to vražda, jak se postavit k několika možná až životně-filozofickým otázkám, jaký vliv na to má rodinné zázemí a jak to, že hnusná citronová minerálka nepomáhá. Pár výhrad bych jistě našel, ale to už je otázka spíše obsáhlejší diskuze (vzhledem k tématu, motivům, dramaturgicko-režijní koncepci atd.), nežli této kratičké osvěty. 
 
Rozhodně se však zajděte na OLDstars a na jejich nahovno-problém Vyskočit z kůže podívat. Kromě návštěvy žižkovského sklepení se také můžete těšit, jak jsme se zčerstva dozvěděli, na rozhlasovou verzi této hry (režie: M. Schlegelová), která nepochybně vytvoří další možný výklad, neboť se na rozdíl od OLDstarovské "verze" více drží původního textu. Z inscenace bylo totiž odstraněno několik vedlejších dějových linek a především došlo k úpravě zde jednoznačného, jinak otevřeného závěru celého příběhu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.