12. května 2015

Jo Strømgren v Praze

jostromgren.com
For english version of this article click here. (translated by Stephanie Van Vleet)

Norský choreograf a umělecký ředitel tanečního souboru Jo Strømgren Kompani opět v Praze. Co nám sem přiveze a co zde chystá ve spolupráci s naším špičkovým tanečním souborem 420PEOPLE?

Jo Strømgren Kompani, 420PEOPLE, 8. ročník Mezinárodního tanečního festivalu TANEC VALMEZ a v neposlední řadě místo pro nové umění - Jatka 78.

Letošní Mezinárodní taneční festival TANEC VALMEZ, který se koná ve Valašském Meziříčí, 5.-7. června 2015, nabídne hned dvě výjimečná vystoupení pod taktovkou trondheimského rodáka Jo Strømgrena. První den uvede mezinárodními cenami ověnčený soubor JS Kompani choreografii Taneční pocta fotbalovému umění, kde si mohou přijít na své fanoušci tance, divadla a dokonce i fotbalu. Druhý den bude následovat choreografie Taneční pocta ping-pongu, kterou pod stejným vedením a v norsko-české spolupráci uvede ve své premiéře soubor 420PEOPLE. Máte-li rádi ping-pong a širé nebe, pod kterým se představení bude konat (náměstí zámku Žerotínů), rozhodně byste si neměli tuto velkou taneční událost nechat ujít. Pokud by vám Taneční pocta fotbalovému umění měla uniknout a vy měli chuť si v tom hokejovém veselí kopnout do pomyslné mičudy, neváhejte si pohlídat termín 8. června, kdy jej bude JS Kompani reprízovat na Jatkách 78.



TANEČNÍ POCTA FOTBALOVÉMU UMĚNÍ
Choreografie: Jo Strømgren
Premiéra: Bergen, Norsko, podzim 1997
Účinkují: Jo Strømgren Kompani
Ocenění: 
  • 1998 - Norwegian Critics Award
  • 1998 - Scandinavian selection for Bagnolet
  • 2012 - IFMC Honorary Diploma, Vitebsk
  • 2012 - Cuban Critics Award, Premio Villanueva 

TANEČNÍ POCTA PING PONGU
Choreografie: Jo Strømgren
Premiéra JSK: Rouen, Francie, listopad 2011
Účinkují: 420PEOPLE
Nataša Novotná, Milan Odstrčil, Štěpán Pechar, Vojtěch Rak
(druhé obsazení: Šárka Bočková, Alexandr Volný)

Nataša Novotná, která je též výkonnou ředitelkou 420PEOPLE ke spolupráci a představení dodává: „Udržet soubor v kondici, kontextu a kontaktu s okolním světem, nejen tím tanečním, nám nastudování Taneční pocty Ping-pongu umožňuje v míře nejvyšší. O životě kolem tvorby a o spolupráci by měla vyprávět loutka, která je tentokráte hlavním aktérem našeho tanečního představení. V původní verzi ji pro Jo Strømgrena vyrobili v Oslu jeho čeští přátelé, loutkaři.“ 
- citace převzata z tiskové zprávy

Náš blog vám již brzy přinese exkluzivní rozhovory nejen s Natašou Novotnou, ale především také se samotným Jo Strømgrenem. Oba rozhovory poté budeme publikovat v českém i anglickém jazyce. Převeliké poděkování si kromě obou respondentů, které jsme vyzpovídali během zkoušení, měsíc před českou premiérou, také zaslouží Anna Dovillaire, bez níž bychom rozhovory nemohli uskutečnit. To ona nám je nabídla a my se jich jako zcela jedinečné příležitosti rádi chopili. Doufáme a věříme, že se i v budoucnu budeme moct těšit na další báječnou spolupráci.



DOPORUČUJEME ODKAZOVÁTKA:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.