4. března 2015

#SnězTuŽábu: Le Metal

www.sneztuzabu.cz
 Sněz tu žábu, 1. ročník festivalu francouzského divadla

WARIOT IDEAL - Heavy Metal Soap Opera
scénář, režie, hrají: Jan Kalivoda, Tomáš Procházka a Vojta Švejda

Tři netalentovaní, ale zato naivně ambiciózní přátelé se na způsob béčkového sitcomu, jehož pomyslné epizody odděluje poblikávající zářivka a tvrďácká znělka, vydávají na voyage do heavymetalového nebe. Jejich velký sen však znemožňuje hned několik „maličkostí“, jenž by se směle daly přirovnat k trampotám mladých kluků, kteří si někde ve sklepě založili kapelu a chtějí prorazit na ta největší světová pódia.

Ve zkušebně (dost možná bytě jednoho z nich) postupně dochází k mnoha konfliktům, leckdy velmi směšným. Od hádky ohledně termínu koncertu, přes nutnost sehnat bubeníka, ne moc úspěšný videocasting, skoro-spolknutí mikrofonu, snahu o akční choreografii až po zničení kazety s Metallicou či přemazání videokazety s Rambem. Tyto problémy by se vyřešit daly, co se ale vyřešit nedá, je komunikační blok mezi všemi členy kapely. A tak se (po)většinou místo zkoušení hrají videohry nebo se jen tak lelkuje. Výsledkem je obraz bezstarostného života několika snílků, kteří se občas neshodnou, aby se později mohli opět usmířit a dát si spolu pizzu nebo si pustit Asterixe. Celý ten klukovsko-chlapský nářez je uzavřen jedním z mnoha dobrých inscenačních nápadů, velkolepým ohňostrojem, který přece na žádném koncertu nesmí chybět.

Komunikační problém však nevzniká pouze mezi frontmanem kapely a kytaristy, ale hrozí, že by mohl nastat také mezi jevištěm a hledištěm. Francouzštiny neznalý divák se může v prvních vteřinách zhrozit, kam to vlastně vlezl a jak to, že se hraje francouzsky, ačkoliv žabí festival sliboval jazykovou bezbariérovost. Zdánlivě velmi dobrá francouzština účinkujících se ale velmi rychle ukáže být prosťounkou, možná až dětskou nefrancouzštinou, do které vstupuje místy tu něco z angličtiny, tu něco ze španělštiny. Publikum znalé dotyčných řečí má jistě o nějaký ten slovní vtípek navíc, představení je ale dostatečně srozumitelné i bez toho. Sledujeme něco, čemu možná úplně nerozumíme, a přesto to zcela bez problémů chápeme; komično to v každém případě posílí.

Tvůrci a zároveň protagonisté často pracují s pauzami, tempo však místy pokulhává a představení by klidně mohlo být o pár metalových notiček kratší. I tak je Heavy Metal Soap Opera zábavnou inscenací. I když francouzsky neumím a tak jsem možná viděl něco trochu jiného, než ostatní. Koneckonců, heavymetalovému řevozpěvu, který nechyběl ani zde, beztak většinou nerozumím. 

Publikováno též na blogu NADIVADLO.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.